Manželstvo na kraji večnosti

*****\\MOXXO//***** @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/moxxo/2643519986

  • 3. Nov '14
  • 5 minút
  • 7514
  • 116

Ako dlho, myslíš, vydrží tvoje manželstvo? Zvládne nasledujúcich päť rokov? Desať? Päťdesiat?

Myslím, že sa zhodneme na tom, že veľmi dlho nevydrží — aspoň nie vo svetle večnosti.

Večnosť mení spôsob, akým prežívame radosť z manželstva a všetkého ostatného v tomto živote. Večnosť mení to, ako milujeme. Bolo by neláskavé, keby som nútil svoju manželku a deti tak sa zamerať na tento život, že by sa nepripravili na ten budúci. Niektorí kresťania kladú taký dôraz na manželstvo, až možno iných presvedčili, že cieľom kresťanstva je mať šťastné manželstvo a Boh je iba spôsobom na uskutočnenie tohto cieľa. Počul som, že mnoho kresťanov ďakuje Bohu za svoju rodinu viac, než mu ďakujú za kríž. Je zjavné, že Boh chce, aby sme milovali naše rodiny, ale buďme radšej opatrní.

Ktorú pasáž by citoval Ježiš?

Nechápte ma zle, mám rád manželstvo. Po dvadsiatich rokoch milujem svoju ženu Lisu viac než kedykoľvek predtým. Jedna z kľúčových vecí pre naše manželstvo však bola určiť mu v živote správne miesto. Zatiaľ čo nám Boh prikazuje ctiť si manželstvo, jasne hovorí, aby sme si ho nectili viac, než je dobré. Nakoniec, máme predsa počas nášho krátkeho života na zemi misiu. Preto Pavol hovorí:

„Viazaný si k žene? Nevyhľadávaj rozvod! Si bez ženy? Nehľadaj ženu! Ale keby si sa aj oženil, neprehrešíš sa, a keby sa panna vydala, neprehreší sa; ale takí trpieť budú telesne, a práve toho by som vás chcel ušetriť. Ale prízvukujem, bratia, čas je krátky! Ostatne, aj ženatí nech sú, akoby nemali ženu.“ (1. Korintským 7:27–29)

Pavol, ktorý napísal Efezským 5 rovnako napísal aj 1. Korintským 7. Ten, ktorý povedal „,mužovia, milujte si ženy, ako aj Kristus miloval cirkev“, tiež napísal „aj ženatí nech sú, akoby nemali ženu“. Potrebujeme nájsť zdravé napätie v poslušnosti k obom týmto pasážam. A nezabudnime na Ježišove slová: „ Kto prichádza ku mne a nemá v nenávisti otca i matku i ženu i deti i bratov i sestry, áno, i vlastnú dušu, nemôže mi byť učeníkom. “ (Lukáš 14:26)

Keď vyučujeme manželstvo, zvykneme tieto pasáže odbiť jednou či dvoma vetami a potom sa rýchlo vrátiť k Efezským 5. Je to však v poriadku? Je možné, že Boh chce, aby sme zdôrazňovali obe tieto pasáže rovnako? Aby sme im venovali rovnako veľa „vysielacieho času“? Ktoré pasáže by citoval Ježiš, ak by tento víkend viedol svadobný obrad?

Je pochopiteľné, že trávime veľa času vyučovaním Efezským 5. Koniec koncov, rodiny sa rozpadávajú. Rozvody prichádzajú v alarmujúcom množstve. V cirkvi je kríza. Manželia zanedbávajú svoje manželky a naopak. Na prvý pohľad môže dokonca vyzerať učenie niektorých z týchto pasáží nebezpečne. Ľudská múdrosť nám káže vynechať pasáže varujúce nás, že naše rodiny nás môžu odviesť od sústredenia na prácu pre kráľovstvo. Ale kázanie „Božieho slova v celej jeho šírke“ znamená, že si vážime, veríme a učíme celú Bibliu.

Nepochop to naopak.

Keďže rozvod je tak rozšírený dokonca aj v cirkvi, je opodstatnené, že sa to snažíme kompenzovať kladením ešte väčšieho dôrazu na manželstvo, než Písmo. Ale tým, že to robíme, možno manželstvá namiesto opravovania poškodzujeme. Páry sú zahľadené do seba namiesto toho, aby sa sústredili na misiu. Jednotlivci, ktorí predtým radikálne slúžili Ježišovi, teraz trávia svoje dni všedným vylepšovaním a užívaním si svojho manželstva. Buď to, alebo sa neprestajne hádajú a trávia svoj čas v poradniach a v zúfalstve. Tak či onak, stávajú sa prakticky nepoužiteľní pre účely kráľovstva. Spomeniete si na nejakú dvojicu, ktorá slúži Bohu viac teraz, keď sú z nej manželia? Nemusí to byť takto. To je dôvod prečo Pavol napísal 1. Korintským 7: „ Ale toto hovorím pre vaše dobro, a nie, aby som vám slučku hodil na hrdlo, ale aby ste slušne a nerozpoltení vytrvali pri Pánovi.“ (1. Korintským 7:35).

Cieľom je „nerozpoltená oddanosť Pánovi“. Uvažuj nad týmito slovami. Pamätaj, že Biblia nie je kniha o manželstve. Je to kniha o Bohu. Najlepšia vec, ktorú môžeme spraviť v našom živote, je odovzdať samých seba Jemu a Jeho misii. Toto je cieľ. A manželstvo môže v skutočnosti tomuto cieľu pomôcť. Toto je dôvod, prečo Pavol odporúča manželstvo tým, ktorí sú v sexuálnom pokušení. Zdravé manželstvo pomáha predchádzať pokušeniam, ktoré by ničili našu efektívnosť. Ale pamätaj, že cieľom je kompletná oddanosť Bohu. Manželstvo môže byť použité ako nástroj pre vylepšenie našej oddanosti Ježišovi. Len to nepochopme naopak a nemyslime si, že On je nástrojom pre vylepšenie našich manželstiev.

Lisa raz opísala naše manželstvo ako jednu dlhú epizódu „The Amazing Race“ (na Slovensku sa táto reality show vysielala pod názvom Úžasné dobrodružstvo, pozn. prekl.) V prípade, že si tú show nikdy nevidel, je to súťaž, kde si osoba vyberie partnera a potom preteká po celom svete proti ostatným párom. Jej tvrdenie bolo, že sme nazerali na naše životy podobne, ako súťažiaci v show. Rovnako ako Pavol nazeráme na naše životy na zemi ako na preteky na závodisku (1. Korintským 9:24–27). Nemáme čas bojovať ani sa usadiť. Sme v boji o cenu. Snažíme sa učiniť tak veľa učeníkov, ako sa len dá (Matúš 28:18–20), a to s takou hĺbkou, ako je to len možné. Na oslavu bude dosť času potom, keď prekročíme cieľovú čiaru. Zatiaľ iba pokračujeme v behu.

Vstúpte na bojisko spoločne

Biblia učí, že sme v skutočnej vojne so skutočným nepriateľom (2. Korintským 10:3–4, Efezským 6:10–20). Boh nás poveril úlohou, takže si nemôžeme dovoliť , aby sme sa „zaplietli do zamestnaní (každodenného) života“ (2. Timoteovi 2:3–4).
Predstav si krásny dom s bielym dreveným plôtikom a svoju šťastnú rodinku sediacu vo vnútri. A teraz si predstav vojnu v plnom prúde odohrávajúcu sa len pár blokov odtiaľ. Tvoji priatelia a susedia bojujú o svoje životy, kým ty si redekoruješ svoju kuchyňu a na stenu si vešiaš novú telku s obrovskou obrazovkou. Máš objednanú firmu, ktorá ti mení okná za lepšie, aby si mohol odfiltrovať celý ten hluk.
Je to vcelku zúfalý obraz, ale je to priliehavé prirovnanie pre životy, ktoré sa ponúkajú množstvu kresťanských párov. Ignorujú Ježišovu misiu v nádeji, že si užijú tento život. Ale nepodľahni tomu. Skutočný život nájdeš v boji. Práve v tejto chvíli existuje mnoho bratov a sestier, ktorých v zahraničí mučia pre ich vieru. Modlime sa za nich a nech nás ich príklad povzbudzuje k boju.

To, že vedieme boj spoločne, je možno dôvod, prečo nebojujeme medzi sebou. Možno najlepšou vecou pre tvoje manželstvo namiesto podcenenia boja, ktorý by sa na ňom prejavil, je vstúpiť na bojisko spoločne.

Francis Chan © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,8/5 (10 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.