Marťan

  • 5. Okt '15
  • 3 minúty
  • 6368
  • 16

Recenzia filmu Marťan z iného uhla pohľadu.

Jeden z prvých filmov, ak nie vôbec prvý, na ktorý som sa ja sám vybral do kina, bol film Zachráňte vojaka Ryana. Američania sa snažili počas vylodenia v Normandii zachrániť Ryana, ktorého stvárnil Matt Damon. Fakt, že po toľkých rokoch sedím v tom istom kine s 3D okuliarmi a sledujem ako Američania znova zachraňujú Matta Damona, má pre mňa určitý pôvab. Tak veľa vecí sa zmenilo, tak veľa vecí zostáva rovnakých.

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) počas misie na Marse skoro zahynul v prašnej búrke. Zvyšok jeho posádky planétu opustil v domnienke, že je mŕtvy. Ale Watney prežil a ocitne sa tak omylom sám na nepriateľskej planéte. Má k dispozícii len málo zásob a tak musí využiť všetok dôvtip, invenciu a technické znalosti, aby nielen prežil, ale tiež našiel spôsob, ako vyslať signál na Zem, že je nažive. V okamihu, keď sa mu to podarí, začne milióny kilometrov ďaleko od neho NASA a medzinárodný tím vedcov neúnavne pracovať, aby dostali tohto "Marťana" domov. Zatiaľ čo členovia jeho posádky súbežne preukazujú svoju odvahu na takmer nemožnej záchrannej misii.

Príbehy, ktoré rozprávame, nové nie sú. Aj film Marťan je len moderným prerozprávaním príbehov ako Robinson Crusoe, príbehov o odvahe, ľudskej vynaliezavosti a nezlomnosti ľudského ducha. Hoci to nie je nový príbeh, je to dobrý príbeh. Napínavý, v niektorých momentoch prekvapivo zábavný, udrží našu pozornosť až do konca. Vizuálne je spracovaný vynikajúco a ak 3D technológia dokáže niekde zažiariť, tak je to určite vesmír. A tentoraz tým nemyslím, že by sme ju mali vystreliť do kozmu, aby sme sa jej konečne zbavili. Veľmi neochotne som ochotný priznať, že 3D verzia tohto filmu je pravdepodobne lepšia ako 2D.

Matt Damon je vynikajúci stroskotanec. V jeho každodennom zápase o prežitie sa strieda radosť nad víťazstvami so zúfalstvom pri porážkach. Nestráca ale nádej a bojuje. Čoskoro si nás získa a s napätím budeme očakávať, či nás na konci režisér a scenárista nepodrazia a namiesto očakávaného šťastného konca nám nedajú ranu do žalúdka. Nie je to najlepší film na svete, ale je to veľmi príjemný oddychový film s veľmi zaujímavým vizuálnym spracovaním. Odporúčaný vek je 12 rokov, čo je podľa mňa primerané. Nabudúce by som poprosil režiséra, aby si odpustil záber na zadok Matta Damona, ale to je jediná výčitka, ktorú v tomto ohľade mám.

Marťan je sci-fi. Nedokážeme zatiaľ poslať ľudí na Mars. Možno to nie je vzdialená budúcnosť. Možno je pristátie človeka na Marse to, čo zažijeme počas trvania našich životov. To, čo ale asi nezažijeme je spojenie ľudstva v odvahe riskovať životy, nešetriť žiadnu námahu a zdroje na záchranu jedného života.

"Keď sa pozrieme na moderného človeka, musíme sa postaviť tvárou tvár k faktu, že moderný človek trpí určitým druhom chudoby ducha, ktorý stojí v očividnom kontraste s jeho vedeckým a technologickým bohatstvom. Naučili sme sa lietať vo vzduchu ako vtáky, naučili sme sa plávať v mori ako ryby… a predsa sme sa nenaučili kráčať po Zemi ako bratia a sestry." Martin Luther King

Chcem, aby ľudstvo skutočne bolo také, aké ho ukazuje tento film. Aby sme si naozaj cenili ľudský život a bojovali o neho s neutíchajúcou vášňou. S odvahou, nezlomnosťou a vynaliezavosťou. A nielen za slávne životy, za tie, ktorým sa venujú televízne kamery, ale za všetky. Toto je ale voľba, ktorú ľudstvo asi nespraví. Nevziať si viac než potrebujem, nehľadať len vlastný prospech, ale aj prospech iných, pre toto sa asi celé ľudstvo nerozhodne. Myslím si, že pristátie na Marse má väčšiu šancu. Oveľa zaujímavejšia otázka ale znie: Ako sa rozhodneš ty?

Dodo Višňovský 2015. Slovenské evanjelizačné stredisko.

4,5/5 (13 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.