Príprava na odpoveď

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash, https://unsplash.com/photos/person-writing-on-white-paper--q69Jfp6MtM

  • 4. Nov '23
  • 2 minúty
  • 555
  • 2

„Ako môžeš veriť v Boha, keď je tu toľko utrpenia?“ Nevedel som, čo mám povedať. Nikdy predtým som nad tým nepremýšľal.

Kresťanom som sa stal len pred niekoľkými mesiacmi a moji priatelia sa radi navážali do mojej novonadobudnutej viery. Byť kresťanom mi dávalo zmysel, ale moji priatelia si mysleli, že mi buď vymyli mozog, alebo som sa zbláznil (diskutovalo sa o tom, čo je pravdepodobnejšie).

Chcel som sa podeliť o dobrú správu, ktorej som uveril, ale vždy, keď som otvoril ústa, stretol som sa s prívalom námietok.

Nepochybne ste sa aj vy stretli s ťažkými otázkami svojich priateľov. V skutočnosti sa to v našej čoraz menej kresťanskej spoločnosti bude diať viac a viac.

Ak si nedáme pozor, ocitneme sa v situácii, keď budeme frustrovaní, znechutení a budeme pochybovať.

Preto Biblia hovorí: „Buďte vždy pripravení dať odpoveď každému, kto vás žiada o zdôvodnenie nádeje, ktorá je vo vás“ (1. Pt 3:15, Ekumenický preklad).

Ale ako môžeme byť „pripravení?“ Tu sú tri tipy, ktoré vám pomôžu začať:

Nájdite odpovede

Dôležitou súčasťou pripravenosti je mať po ruke odpovede, keď ich potrebujete.

Ak sa stretnete s otázkou, na ktorú neviete odpovedať, nebojte sa povedať niečo ako: „Momentálne nemám odpoveď, ale zistím to a vrátim sa k vám.“ Dáte tým najavo, že otázku beriete vážne. Len sa uistite, že na to potom nadviažete!

Pri hľadaní odpovedí využite širokú škálu zdrojov v rámci stránky bethinking. Skôr než sa ponoríte do zvyšku stránky, pozrite si ostatné zdroje v sekcii pre mládež.

Pýtajte sa

Obhajovať svoju vieru je dobré; snažiť sa presvedčiť ostatných je lepšie.

Okrem toho, že musíme vedieť obhájiť svoju vieru, musíme byť schopní aj spochybniť presvedčenie našich priateľov. Pavol hovorí: „… presviedčame ľudí“ (2. K 5:11), a to by malo byť aj naším cieľom. Obhajovať svoju vieru je dobré; snažiť sa presvedčiť ostatných je lepšie.

Skvelým spôsobom je klásť vlastné otázky. Dobrou otázkou na začiatok je: „Prečo si to myslíte?“ Táto jednoduchá otázka otvára možnosti na skutočnú konverzáciu, namiesto toho, aby ste boli zahnaní do kúta.

Milujte druhých

Na agresívne otázky je ľahké odpovedať agresívne. Ak si nedáme pozor, rozhovory sa môžu zvrhnúť na nadávky a urážky namiesto skutočnej diskusie. Kresťania sú však povolaní byť iní.

V 1 Petrovom liste 3 sa píše, že máme odpovedať „v tichosti a s bázňou“ (verš 16). V Liste Kolosanom 4:6 to Pavol vyjadruje takto: „Vaša reč nech je vždy milá, duchaplná, aby ste vedeli, ako máte každému odpovedať.“

Láskavosť, úcta, milosť — zaviažte sa, že budete stelesňovať tieto vlastnosti vždy, keď budete čeliť otázkam, a požiadajte Pána, aby vám v tom pomohol rásť. Ak budete druhých milovať a rešpektovať, aj keď nebudú rešpektovať vašu vieru, začnú vás počúvať.

Nikdy neviete, kedy sa vám do cesty postaví ďalšia zložitá otázka. Budete pripravení?

Tom Roberts

Pôvodný článok nájdete na: www.bethinking.org

4,9/5 (13 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.