Manželský konflikt pre novomanželky

Photo by Priscilla Du Preez ???????? on Unsplash, https://unsplash.com/photos/sOdldNCQEtU

  • 17. Okt '23
  • 4 minúty
  • 564
  • 1

Prvé mesiace a roky manželstva sú obdobím výrazných zmien. Jeden alebo obaja manželia sa presťahujú, aby sa spojili ako manžel a manželka pod jednou strechou. Mladomanželka si zmení meno, aby ukázala, že teraz patrí jej manželovi, keďže títo dvaja tvoria novú rodinu. Novomanželia vstupujú do nových povolaní, ktoré nikdy predtým nemali! Pri všetkých týchto zmenách by nás nemalo prekvapiť, keď sa objavia konflikty, nezhody alebo nedorozumenia.

Ak ste mladá žena, ktorá sa pripravuje na manželstvo, nemusíte sa obávať, že manželské konflikty pokazia prvé roky, ani by ste nemali predpokladať, že vy a váš manžel nebudete riešiť žiadne problémy alebo napäté chvíle. Skôr sa môžete pripraviť na to, aby ste boli takou manželkou, ktorá konflikty zvláda so zrelosťou, láskou a vnútorným pokojom. Čo znamená, že sa môžete pripraviť na to, aby ste boli kresťanskou manželkou.

On nie je vami

Hlboké tajomstvo manželstva spočíva v tom, že dvaja sa stávajú jedným — muž a žena, odlišní a rozdielni, spojení v jednom tele. V tomto telesnom spojení však dve mysle nesplynú do jednej. O veciach budete premýšľať rovnako ako doteraz; to isté platí aj pre vášho manžela.

Po dlhom čase a s veľkým úsilím začnete myslieť spoločne — premýšľať spolu s manželom, dáte mu najavo, ako sa vyvíjajú vaše myšlienky, a tiež pochopíte a oceníte, že on bude vždy myslieť inak ako vy, bez ohľadu na to, ako dobre spolu komunikujete. To je jedno veľké požehnanie manželstva: on nie je vami!

Rýchly počúvať, pomalý hovoriť

Vzhľadom na tieto prirodzené a dobré rozdiely v zmýšľaní sa novomanželka môže pripraviť na chvíle nesúhlasu tým, že si vypestuje trpezlivosť, keď jej manželov názor alebo rozhodnutie nebude dávať okamžitý zmysel. Pamätajte, že on nie je vami. Môže mať mnoho dobrých dôvodov na to, ako myslí, hovorí, koná a vedie. Možno má uhol pohľadu, ktorý vy nevidíte; alebo prioritu, o ktorej ste neuvažovali.

Jakub hovorí: „Vedzte, bratia moji milovaní: Nech je každý človek rýchly, keď treba počúvať, pomalý, keď má hovoriť, a pomalý k hnevu. Lebo hnev muža nepôsobí spravodlivosť pred Bohom“ (Jk 1:18–20). Ak by som vám mohla dať jednu veľmi dôležitú predmanželskú radu, bola by to táto: Spomaľte a počúvajte skôr ako odpoviete alebo zareagujete.

Hádam najčastejším hriechom, za ktorý som v manželstve potrebovala prosiť o odpustenie, bolo rýchle odsúdenie nejakého neškodného (alebo dokonca dobrého) spôsobu, akým môj manžel premýšľal alebo viedol. Mýlila som sa a spochybňovala jeho rozhodnutie alebo iniciatívu, pretože som si myslela, že môj spôsob myslenia je správny a normálny a jeho spôsob je nenormálny, a preto nesprávny. Bežne som bola zaskočená tým, akí sme rozdielni.

Teraz, po 21 rokoch, keď mi Boh pomáha spomaliť a počúvať, môžem povedať, že som vďačnejšia ako kedykoľvek predtým za to, že môj manžel má iné zmýšľanie ako ja. Je to dar od Boha, že som vydatá za zbožného muža, ktorý nie je ako ja. Nesnažte sa, aby váš manžel bol ako vy alebo ako vaše najbližšie priateľky. Chváľte Boha za rozdiely a cvičte sa v trpezlivosti, pretože si ho vážite stále viac a viac.

Klebety ničia manželstvo

Príslovia 26:20 hovoria: „Kde niet dreva, hasne oheň, kde niet ohovárania, tíchne svár.“ Tento kúsok Bohom vdýchnutej múdrosti zobrazuje hádky ako oheň. A čo je palivom pre oheň hádky? Klebetník — teda ten, kto sa delí o informácie, tajomstvá alebo súkromné záležitosti s niekým, kto by ich nemal poznať.

Mladá manželka si musí od začiatku uvedomiť, že jej manželstvo je posvätná vec. Zlaté pravidlo nám môže pomôcť pochopiť, o čo sa máme a o čo sa nemáme deliť s druhými: Chcela by som, aby môj manžel o mne šíril [doplňte si]? Ako sa píše v Prísloviach 31:11–12, srdce manžela dôveruje jeho zbožnej manželke. Keď sa jej zverí, ona mu neubližuje, ale robí mu dobre po všetky dni.

V prvých rokoch nášho manželstva som si uvedomila, že niektoré ženy sa chcú v rozhovoroch sťažovať na svojich manželov. Pritom si takmer vychutnávali utrpenie iných popri svojom vlastnom. Iné jednoducho tužili vedieť o intímnych detailoch iného manželského života viac, než by mali.

Možno vám ešte nie je úplne jasné, že keď sa zapojíte do tohto druhu indiskrétneho „klebetenia“, môže to spôsobiť konflikt vo vašom manželstve. Keď sa na svojho manžela sťažujete priateľom alebo prehnane šírite intímne detaily vášho spoločného života, môžete očakávať, že vášmu vzťahu k manželovi začne chýbať úcta a rešpekt. A nebuďte prekvapené, keď sa veci, ktoré ste o ňom „šepkali“, dostanú do jeho uší.

Teraz sa rozhodnite, že sa nebudete zapájať do takýchto rozhovorov. Buďte takou manželkou, ktorej môže váš manžel dôverovať v každom ohľade. Ak existuje nejaká súkromná záležitosť, s ktorou vy a váš manžel potrebujete pomoc zvonka, obráťte sa na dôveryhodného pastora alebo zbožný pár, aby vám poradil. Neznevažujte však posvätné puto dôvery, ktoré máte s manželom, nerozvážnosťou alebo klebetami.

Nesúhlasiť s podriadením

Aj keď sa vyhýbame unáhleným rečiam a zachovávame diskrétnosť a aj keď nás manžel miluje tak, ako Kristus miloval cirkev, aj tak sa občas vyskytnú oprávnené nezhody. Keď k nim dôjde, celkový postoj manželky často rozhoduje o tom, či je jej pohľad vítaným protipólom na zváženie alebo ťažko prekonateľnou prekážkou.

Keď sa dôveryhodná manželka usiluje o zbožnosť, hľadá dobro pre svojho manžela a podriaďuje sa mu, kresťanský manžel nebude ohrozený jej úprimným (a s úctou ponúknutým) nesúhlasom. Možno vás dokonca prekvapí, ako ochotne zhromažďuje vaše názory a ako vážne ich berie, hoci nimi nie je viazaný (a ani by ste to nechceli!). Chcete, aby bol mužom, ktorý sa bojí Boha a koná ako ten, kto bude skladať účty z toho, ako viedol svoju manželku a rodinu.

Keď sa mladá žena pozerá na „sväté ženy, ktoré dúfali v Boha,“ ako napríklad Sára — ktorá sa podriadila Abrahámovi a dokonca ho „nazývala pánom“ –, môže mať vnútorný pokoj aj v manželských nezhodách (1. Pt 3:5–6). Prečo? Pretože ako nám hovorí Peter, jej nádej je v Bohu, nie v jej želanom výsledku alebo v manželovej schopnosti urobiť dokonalé rozhodnutie. Keď je nádej mladej manželky v Bohu, môže dôverovať jeho pôsobeniu v srdci svojho manžela a v sebe samej.

Abigail Dodds © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,8/5 (12 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.